Home » Important, Regional » Televiziune free to air, la Galați, în 2014

Televiziune free to air, la Galați, în 2014

dvb-logoGalațiul va fi unul dintre cele 8 orase ce va putea recepționa 15 posturi în format Standard Definition, în modul  free to air, adică fără cablu și fără plata unui abonament, începând din toamna anului viitor. Pentru a putea face posibilă oferirea acestui tip de serviciu, Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) va demara, la începutul anului 2014, un proiect de dezvoltare la nivel național a unei noi platforme de televiziune, în format digital terestru, propunându-și  să ofere acoperire cu servicii TV în 8 orașe: București, Constanța, Craiova, Galați, Arad, Brașov, Sibiu și Iași și zonele din jurul lor, a declarat directorul tehnic al SNR, Eugen Brad. Acesta a mai dezvăluit faptul că sunt în plan aproximativ 14 programe TV în format Standard Definition (SD) sau 2 programe HD (High Definition) și 6-7 programe SD care vor fi receptionate gratuit (free to air).

Acest proiect va fi implentat nu doar pentru că guvernanții și-ar fi propus să ofere ceva gratuit populației, ci pentru că România, împreună cu alte 100 de țări, și-au asumat obligația ca după  data de 17 iunie 2015 nicio emisie de televiziune analogică terestră sa nu mai fie protejată, transmisiile digitale de televiziune urmând să ia locul acestora.

Deși pare totul free, nimic nu e ce pare a fi

Să începem cu începutul. În prezent, putem recepționa programele de televiziune prin cablu, satelit și internet, toate în baza unui abonament. Locuitorii din zona rurală în special, recepționează unele posturi TV din eter prin intermediul unei antene, de data aceasta fără să plătească niciun fel de abonament. De la 17 iunie 2015 însă, acest lucru nu va mai fi posibil. Emisiile TV analogice terestre vor înceta complet și nu se va mai putea recepționa decât televiziune digitală terestră. Însă nu oricum. Este necesar și achiziționarea unor noi televizoare și echipamente de recepție, toate aceste schimbări fiind impuse și pe piața televizoarelor. Așadar primul impact negativ se va înregistra cu siguranță în mediul rural, unde românul care se uita la TVR 1 cu antena de pe casă, va trebui să arunce vechitura de televizor și să-și ia unul de ultimă generație care sa aiba tunner DVB-T 2 încorporat, în caz contrar fiind nevoie de un set-top box care să permită decodarea digitală.

Da mai departe:


Comenteaza:

Continutul site-ului agentiadeinformatii.ro este protejat potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Folosirea continutului fara aprobarea scrisa a proprietarului acestui site se pedepseste conform dispozitiilor legale in vigoare.

Copyright © 2018 · Agentia de informatii · Toate drepturile rezervate