Home » Finantari UE, Important » Universitatea „Dunărea de Jos” vrea un supercomputer

Universitatea „Dunărea de Jos” vrea un supercomputer

Sigla_Universitatii_Dunarea_de_JosUniversitatea de stat din Galaţi intenţionează să cumpere un supercomuter şi programele aferente, pentru care conducerea este dispusă să plătească în jur de 233.000 euro, achiziţei cu fonduri europene, potrivit unui anunţ publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Achiziţia, finanţată cu fonduri europene, se referă la un sistem de calcul paralel (HPC) şi un program de modelare numerică a problemelor de mecanica fluidelor în acvacultură, cu licenţe de calcul paralel. Valoarea computerului este estimată la 798.387,10 lei, în timp ce programele aferente sunt estimate la 226.290 lei. Universitatea va desfăşura o licitaţie deschisă în care va conta preţul cel mai scăzut, urmând ca plata să se va facă în 60 de zile de la livrare.
Supercomputerele sunt sisteme de calcul cu o capacitate masivă de procesare a operaţiunilor care presupun calcule complexe. Supercomputerului pe care intenţionează să îl achiziţioneze universitatea gălăţeană va include 26 de servere cu câte două procesoare de 10 nuclee (core). Potrivit cerinţelor beneficiarului, numărul de nuclee ar putea fi majorat ulterior la 720, prin adăugarea de servere. Achiziţii similare au fost desfăşurate şi de alte universităţi în anii anteriori, fiind finanţate cu fonduri europene. Potrivit datelor din SEAP, în decembrie anul trecut, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi a achiziţionat un supercomputer contra sumei de 688.750 lei iar Universitatea Craiova a cumpărat în aprilie 2010 un supercomputer contra sumei de 1 milion de lei, iar cea mai mare achiziţie de acest tip din ultimii ani a fost desfăşurată de Universitatea de Vest din Timişoara, care a cumpărat în martie 2011 un supercomputer contra sumei totale de 4.28 milioane de lei.

Da mai departe:


Comenteaza:

Continutul site-ului agentiadeinformatii.ro este protejat potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Folosirea continutului fara aprobarea scrisa a proprietarului acestui site se pedepseste conform dispozitiilor legale in vigoare.

Copyright © 2018 · Agentia de informatii · Toate drepturile rezervate