Informații

Ciolacu nu mai este revoluţionar

Comisia specială din cadrul Secretariatului de stat pentru revoluționari, care este subordonată Guvernului, a respins cererea lui Marcel Ciolacu de a fi recunoscut ca luptător cu rol determinant în Revoluția din decembrie 1989, conform unui document oficial postat pe site-ul instituției. Decizia comisiei a fost luată pe data de 22 iunie, la o săptămână după ce Marcel Ciolacu a devenit prim-ministru. Analiza a fost solicitată de șeful Secretariatului de stat, Mihai Iulian Dodu, printr-o adresă datată 19 iunie, conform documentului oficial.

Potrivit documentului, „în urma verificării înscrisurilor din dosarul administrativ, comisia constată că în perioada 14-22 decembrie 1989, domnul Ion Marcel Ciolacu nu a îndeplinit condiția cumulativă de a ocupa și apăra obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului, respectiv ora 12.0. Motiv pentru care comisia respinge cererea LRD nr. 6725/02.04.2022 cu majoritate de voturi.”

Motivul pentru care Secretariatul de stat a verificat cererea lui Ciolacu este legat de faptul că DNA a comunicat clasarea unui dosar referitor la calitatea de luptător determinant a lui Ciolacu, conform documentului oficial.

Este important de menționat că secretarul de stat Mihai Iulian Dodu, care ar fi trebuit să conducă ședința comisiei, a fost considerat incompatibil în analizarea dosarului, deoarece premierul Marcel Ciolacu este șeful său direct în cadrul guvernului. Astfel, la ședință a participat un alt angajat al Secretariatului de stat, Mihail Valentin Gadină.

În prezent, nu este clar care vor fi pașii formali urmați de instituție. Într-un caz similar din iunie 2022, secretariatul de stat pentru revoluționari, o structură subordonată Guvernului, a decis să ceară în justiție retragerea certificatului de luptător cu merite deosebite în Revoluția anti-comunistă din 1989 acordat fostului președinte Ion Iliescu.

Back to top button