Informații

“Dacă năștea în timpul săptămânii până în ora 16:00, nu se ajungea să nască în fața spitalului”

În dimineața zilei de 29 iulie, o femeie în vârstă de 24 de ani a fost nevoită să nască în fața Spitalului Municipal din Urziceni, Ialomița, pe trotuar. Constantin Sava, primarul orașului Urziceni și membru PNL, a fost intervievat de Libertatea și a trebuit să răspundă pentru lipsurile din spital.

Ministerul Sănătății a calificat situația drept „inacceptabilă” și a afirmat că spitalul din Urziceni se află în responsabilitatea Primăriei. În timpul interviului, primarul Sava a adus acuzații că medicii evită să vină să lucreze la spitalul din Urziceni, preferând să se angajeze în București. De asemenea, a sugerat că există dificultăți în atragerea personalului medical, posibil din cauza problemelor generate de locuitorii din localitatea de origine a femeii care a născut pe trotuar.

Femeia care a dat naștere pe trotuar este din Bărbulești, unde aproape 80% din populație este de etnie romă. Ea este, de asemenea, surdo-mută, conform declarațiilor autorităților.

Constantin Sava a mai adus în discuție că primăriile din unele orașe mici, precum Urziceni, primesc în administrare spitale ce deservesc și alte zeci de comune, în timp ce Ministerul Sănătății doar le controlează. Această situație creează dificultăți în asigurarea unui personal medical adecvat și poate influența calitatea serviciilor medicale oferite.


Întrebata de ziarul libertatea dacă acesta crede că după ce s-a întâmplat va atrage cartea angajare un ginecolog la spital, acesta a răspuns: 

“Trebuie să terminăm ambulatoriul până pe 31 decembrie. Atunci am convingerea că vom reuși să aducem medici. Îmi pare rău că s-a întâmplat, dar, ca să citez pe cineva clasic în viață, ghinion. Dacă se întâmpla în cursul săptămânii, până la ora 4, era altceva. Atât poate sistemul nostru.”  

Back to top button