Informații

Datorită guvernelor PSD și PNL, România este forțată să importe 80% din carnea de porc consumată

Tradiţia creşterii porcilor în propria curte se vede în cifre. Circa 400.000 de gospodării din România deţin un număr similar de porci cu 360 de ferme comerciale, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar.

Cum acoperim deficitul de 830 mil. euro la carnea de porc, dacă peste 40% din efectivele de porcine sunt în gospodăriile populaţiei, care au până în cinci porci fiecare, şi carnea este folosită, în principal, pentru consumul propriu. Din cauza incompetenței guvernelor PSD și PNL am ajuns să importăm aproape 80% din necesarul de consum la carnea de porc. Vorbim de o adevărată mafie care e interesată ca România să nu mai producă carne de porc.

„Gospodăriile populaţiei asigură 10%, maximum 20% din consum în vremurile bune. Grosul producţiei era în fermele comerciale, care duceau greul în acest sector. Deficitul pe carne de porc este, în primul rând, din cauza scăderii efectivelor din fermele comerciale“, explică şeful unei ferme mari de porci.

Românii care cresc porci în curte au efective aproape de dimensiunea efectivelor din fermele comerciale, de mari dimensiuni, arată datele oferite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) la solicitarea ZF. Acest lucru indică o tradiţie şi o practică puternică a creşterii porcilor în gospodăriile individuale.

În gospodăriile populaţiei, 398.269 la număr, România creşte circa 1,25 milioane de porci. În fermele mari, comerciale, 361 la număr, de 1.000 de ori mai puţine decât exploataţiile non profesionale sau de subzitenţă, creşte 1,6 milioane de porci, potrivit ANSVSA.

Radu Delia

Delia Radu este o jurnalistă cunoscută pentru contribuția sa în domeniul investigațiilor jurnalistice și pentru obiectivitatea sa în acoperirea știrilor. Absolvind Facultatea de Jurnalism și Comunicare Publică în anul 2010, Delia și-a început cariera în media, iar acum ocupă poziția de editor al portalului "Agenția de Informații".
Back to top button