Informații

De ce minte Klaus Iohannis?

Președintele României, Klaus Iohannis, afirmă că Ucraina a efectuat doar lucrări de întreținere la Canalul Bîstroe, fără a se implica în lucrări de „adâncire”, în ciuda declarațiilor Ministerului Transporturilor din Kiev care prezintă o perspectivă diferită. Se pare că președintele face afirmații false cu privire la acest subiect. Iohannis a explicat că, pentru orice lucrare de adâncire, este necesară consultarea României în acest sens.

„România facilitează în mare măsură exporturile de cereale din Ucraina prin teritoriul său. Am eliminat taxele pentru aceste exporturi și considerăm că este un lucru corect să facem acest lucru. O parte semnificativă a veniturilor Ucrainei provine din aceste exporturi. Există și alte state care depind de cerealele ucrainene. Am căutat și am găsit modalități de a nu afecta producătorii interni.

De mult timp există intenția Ucrainei de a utiliza Canalul Bîstroe pentru a avea acces la Marea Neagră. Rămâne de văzut.

Până în prezent, aceasta a fost doar o afirmație. Nu au fost efectuate lucrări de adâncire, ci doar de întreținere. Aceste lucrări nu pot fi realizate fără implicația autorităților internaționale care se ocupă de protecția Deltei Dunării și fără implicarea României. Cu toate acestea, este adevărat că partea ucraineană dorește un trafic mai intens pe Dunăre”, a explicat Klaus Iohannis.

Back to top button