Informații

De ce nu vin investitorii în România?

România a fost condusă de către PSD și PNL, cele două partide politice, într-o rotație sau împreună, începând din 1990. Din păcate, această perioadă a fost marcată de corupție și birocrație excesivă, ceea ce a împiedicat atragerea unor investitori importanți din întreaga lume.

De la comunismul condus de Nicolae Ceaușescu, România a trecut la un regim democratic sub conducerea lui Ion Iliescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis. Cu toate acestea, democrația din România a fost adesea doar o imitație, cu numeroase probleme de corupție și abuzuri în funcțiile publice.

Investițiile americane în România au fost relativ limitate, în anul 2020 însumând mai puțin de 8 miliarde de euro. Această sumă pare foarte mică în comparație cu valoarea de sute de miliarde de euro a unor companii precum Facebook sau Google. Motivele pentru care investitorii americani evită România sunt legate de corupție și birocrație. În multe situații, autoritățile și primăriile solicită mită înainte de a furniza servicii sau permisiuni. Indiferent de naționalitatea persoanei, aceste practici nelegale sunt solicitate, ceea ce descurajează investitorii străini. Americanii, având resurse financiare considerabile, nu doresc să piardă timp și să facă față condițiilor impuse de funcționarii corupți.

Deși aproximativ 900 de companii americane sunt prezente în România, cu un total de 102.000 de angajați, cifrele sunt relativ mici în comparație cu cele 6 milioane de angajați din țară. Statele Unite se află pe locul cinci în ceea ce privește investițiile străine în România, fiind cel mai important investitor din afara Europei. Germania, Austria, Franța și Italia ocupă primele poziții în acest clasament.

Există anumite domenii în care americanii ar putea contribui, cum ar fi industria militară sau cea de energie. Cu toate acestea, corupția și birocrația din România îi țin la distanță. PSD și PNL, prin guvernarea lor caracterizată de corupție și birocrație, au creat un climat neprielnic investițiilor străine.

Back to top button