Informații

Deputatul AUR Cristina-Emanuela Dascălu: Intervenție la Conferința AAIHS 2025 și reflecții asupra literaturii și politicii

Deputatul AUR, Prof. Univ. Dr. Cristina-Emanuela Dascălu, reprezentând Circumscripția Electorală nr. 24 Iași, a fost invitată să participe la prestigioasa conferință AAIHS 2025: “Slavery and its Afterlives”, desfășurată în perioada 14-15 martie în Statele Unite ale Americii. Din cauza evenimentelor politice din România, doamna deputat nu a putut fi prezentă fizic la conferință, însă a susținut o intervenție online și a oferit un interviu despre importanța zilei de 16 martie 1995 — data la care statul Mississippi a ratificat formal Amendamentul al 13-lea, devenind ultimul stat american care a aprobat abolirea sclaviei. Menționăm că Amendamentul al 13-lea fusese adoptat oficial încă din anul 1865.

Rolul literaturii în politică: România și SUA

În cadrul intervenției sale, deputatul Cristina-Emanuela Dascălu, membru al Uniunii Scriitorilor din România și scriitor premiat atât în țară cât și în SUA, a discutat despre influența literaturii asupra politicii în cele două țări.

„Literatura a avut întotdeauna o legătură strânsă cu politica, atât în România, cât și în Statele Unite, influențând discursul public și servind ca instrument de schimbare socială. Această relație complexă continuă să evolueze în ambele țări, reflectând particularitățile culturale și istorice specifice,” a declarat deputatul AUR.

În România, literatura a fost adesea o formă de rezistență politică, în special în perioada comunistă. Figuri precum Marin Preda, Ana Blandiana și Norman Manea au folosit metafore și alegorii pentru a critica regimul, ocolind cenzura. Romanul “Moromeții” al lui Marin Preda a devenit o cronică a transformărilor sociale din România rurală, în timp ce poezia Anei Blandiana a reprezentat o formă subtilă de protest. După 1989, literatura românească s-a concentrat pe procesarea traumelor trecutului comunist și pe noile realități democratice.

În Statele Unite, literatura a jucat un rol crucial în promovarea valorilor tradiționale și în sprijinirea mișcării împotriva sclaviei. Lucrări precum “Coliba unchiului Tom” de Harriet Beecher Stowe au avut un impact major în conștientizarea publicului asupra nedreptăților sclaviei. Totodată, autori conservatori precum Russell Kirk și Richard Weaver au articulat principiile conservatorismului american, apărând tradițiile, ordinea socială și suveranitatea națională.

În prezent, literatura suveranistă și conservatoare câștigă teren în ambele țări, promovând valorile identității naționale și ale independenței culturale.

Importanța zilei de 16 martie în istorie

În interviul său, deputatul Cristina-Emanuela Dascălu a subliniat și două evenimente semnificative legate de data de 16 martie:

1. 16 martie 1947 – Apariția la București a publicației “Revista literară”, condusă de scriitorul și publicistul Miron Radu Paraschivescu.

2. 16 martie 1918 – Adunarea Generală a Zemstvei din Districtul Bălți adopta, în unanimitate, o moțiune istorică prin care cerea unirea Basarabiei cu Regatul României. În cadrul acelei moțiuni, Zemstva a declarat:

“Proclamăm astăzi, în mod solemn, (…) în fața lui Dumnezeu și a întregii lumi, că cerem unirea Basarabiei cu Regatul României sub al cărei regim constituțional și sub ocrotirea legilor ei (…) vedem siguranța existenței noastre naționale și a propășirii economice”.

Deputatul AUR, promotor al valorilor tradiționale

Prin intervenția sa la conferința internațională și interviul acordat ulterior, doamna Cristina-Emanuela Dascălu a evidențiat atât importanța memoriei istorice, cât și rolul literaturii în apărarea valorilor naționale și în susținerea principiilor conservatoare. Angajamentul său față de valorile suveraniste și patriotice reflectă preocuparea constantă a reprezentanților partidului AUR pentru identitatea națională, cultura românească și siguranța cetățenilor.

Back to top button