Informații

Doar un român din zece ar fi pregătit financiar în cazul unui dezastru – UNSAR

Potrivit celui mai recent studiu sociologic realizat de IRES pentru UNSAR, doar 11% dintre locuitorii români ar avea resursele financiare necesare pentru a face față costurilor de reparare sau înlocuire a bunurilor afectate de un posibil dezastru care ar putea afecta locuințele lor.

Studiul relevă, de asemenea, că 80% dintre respondenți susțin că știu cum să se protejeze și să rămână în siguranță în caz de cutremur. De asemenea, un procent semnificativ consideră că locuințele lor sunt rezistente la cutremure. Cu toate acestea, doar 30% dintre români dețin un kit de prim-ajutor pe care l-ar putea utiliza în cazul unui cutremur.

Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscurilor la Dezastre, Alexandru Ciuncan, președintele și directorul general al UNSAR, subliniază importanța existenței soluțiilor de protecție financiară dedicate proprietarilor de locuințe, având în vedere că România se numără printre țările europene cele mai expuse la riscuri naturale.

Pentru a fi mai bine protejați împotriva cutremurelor și altor dezastre naturale, cum ar fi inundațiile și alunecările de teren, proprietarii de locuințe ar trebui să aibă o poliță obligatorie PAD, care poate oferi sprijin financiar de până la 10.000 de euro sau 20.000 de euro, în funcție de tipul construcției.

Alina Bărbulescu, specialist în Asigurări Bunuri & Proprietăți la UNSAR, a subliniat că o poliță facultativă pentru locuință oferă un nivel suplimentar de protecție, acoperind daunele reale cauzate de dezastrele naturale și alte riscuri, cum ar fi incendii, explozii, inundații cauzate de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, precum și alte situații neprevăzute.

UNSAR, reprezentând 21 de companii de asigurări și reasigurări din România, cu o cotă de piață de aproximativ 90%, își propune să apere și să reprezinte interesele asigurătorilor și reasigurătorilor din țară, să contribuie la îmbunătățirea legislației în domeniul asigurărilor și să promoveze industria asigurărilor în România, atât la nivel național, cât și internațional.

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, ca un think tank independent, se concentrează pe cercetare și proiecte menite să optimizeze politicile publice în diverse domenii ale societății românești.

Back to top button