Informații

Guvernul aproape a decis. Fără plăți mai mari de 2.000 de lei cash

Guvernul limitează plățile în numerar. Românii puteau cheltui până  acum pînă la 10.000 lei cash, însă  noile măsuri agreate în Coaliție prevăd ca, în magazinele cash & carry, plățile să se facă  în limita a 2.000 de lei cash. 

Plafoanele la tranzacții sunt:

a) încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană;
b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană, potrivit documentului.

„Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar”, mai scrie în document.

Conferinţa ‘Better Connected through Connecting Europe Facility’, la Palatul Parlamentului din București, 16 mai 2023. Inquam Photos / George Călin

Back to top button