Informații

Guvernul scade TVA-ul la 5%. (pentru iahturi, în timp ce HoReCa va fi taxată cu 19%)

Să auzi și să te crucești! Ăștia ori sunt nebuni ori își bat joc de noi în ultimul hal!

În ciuda faptului că românii care doresc să se bucure de servicii în restaurante, pensiuni sau să achiziționeze alimente bio vor suporta o majorare de 10% a TVA-ului (Adică ajunge la 19%) începând cu 1 septembrie, există o surpriză în privința achizițiilor care se vor bucura de un TVA redus, de doar 5%, cel mai mic din România.

În timp ce multe țări își propun să impună taxe mai mari pentru bunurile de lux și manifestările ostentative, o direcție aparent diferită pare a fi adoptată de oficialii coaliției de guvernare din România. Propunerea de introducere a unei cote de TVA de 5% pentru ambarcațiunile de lux a stârnit confuzie chiar și în rândul ministrului Economiei, Radu Oprea. 

Această măsură este promovată ca o metodă de sporire a încasărilor la bugetul de stat și îmbunătățire a situației economice a țării. Totuși, ministrul a subliniat că această inițiativă nu are un impact semnificativ asupra majorității românilor, care se confruntă cu salarii minime pe economie.

Conform situației actuale, TVA-ul general în România este de 19%, cu numeroase excepții de la regulă, precum taxa redusă de 5% aplicată culturii, cărților, manualelor școlare, unor servicii turistice, tranzacțiilor imobiliare și hranei pentru animale. 

Cu toate acestea, la cererea Comisiei Europene, multe dintre aceste derogări vor fi eliminate, iar singurele excepții rămase vor fi TVA-ul de 5% pentru protezele medicale și 9% pentru alimente și medicamente. Această schimbare va afecta în mod negativ mulți români din cauza majorării TVA-ului pentru industria HoReCa (hoteluri, restaurante și catering), care va trece de la 9% la 19% începând cu 1 septembrie 2023. Acest salt va duce la creșterea instantanee a costurilor pentru cazare și serviciile de restaurant în țara noastră.

Back to top button