Avocatul Adrian Toni Neacșu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a anunțat că Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit, vineri seară, termenul de 16 ianuarie 2025 pentru judecarea dosarului referitor la obligarea Guvernului să reia turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
„ICCJ respectă procedura și așteptarea publică, fixând un termen rapid în acest caz. Procedura ordonanței președințiale, aplicabilă contestațiilor electorale, impunea o soluționare urgentă, iar termenul acordat reflectă acest lucru”, a scris Neacșu pe Facebook.
Anterior, pe 8 ianuarie, avocatul atrăgea atenția asupra urgenței motivării deciziei de către Curtea de Apel București, care respinsese cererea depusă de Călin Georgescu. El sublinia că întârzierea redactării motivării riscă să alimenteze atacurile publice la adresa instanțelor.
Contextul legal și decizia CCR privind alegerile prezidențiale
Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat procesul electoral pentru alegerea președintelui, pe 6 decembrie 2024, invocând încălcări grave ale legislației electorale, inclusiv manipularea votului prin tehnologii digitale și finanțarea netransparentă a campaniei. CCR a stabilit că va fi organizat un nou tur de scrutin, iar președintele Klaus Iohannis va rămâne în funcție până la învestirea noului președinte.
CCR a menționat că principalele probleme au fost legate de utilizarea necorespunzătoare a tehnologiilor digitale și inteligenței artificiale, care au distorsionat egalitatea de șanse între candidați.
Procesul de soluționare a contestațiilor
Avocatul Neacșu a explicat că procedura ordonanței președințiale prevede termene foarte scurte pentru soluționarea contestațiilor electorale. Totuși, el a subliniat că avocații implicați au înțeles complexitatea dosarului și nu au contestat depășirea termenelor inițiale din cauza sărbătorilor de iarnă.
„După motivarea sentinței Curții de Apel București, dosarul va putea fi trimis la ICCJ, care va decide asupra recursurilor. Întârzierea motivării blochează însă întregul calendar procedural”, a explicat avocatul.
Dosarul privind reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale este esențial pentru clarificarea situației politice din România, având în vedere contextul sensibil creat de decizia fără precedent a CCR.