Informații

Iohannis: Prin România au fost exportate 25 de milioane de tone de cereale ucrainene de la începutul războiului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România oferă o rută principală de export pentru cerealele ucrainene, astfel că de când a început războiul au trecut pe la noi aproape 25 de milioane de tone.

”România oferă o rută principală de export pentru cerealele ucrainene, de când a început războiul au trecut pe la noi aproape 25 de milioane de tone, au fost exportate prin România, din Ucraina. Este de departe cea mai importantă rută de export”, a spus preşedintele.

Şeful statului a precizat că ne-am confruntat cu multe dificultăţi pentru că logistica noastră nu era pregătită pentru exportul de asemenea dimensiuni.

”Am reuşit să schimbăm lucrurile foarte rapid, să oferim condiţii foarte bune, chiar şi fără taxe, pentru Ucraina. Evident, atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre reprezintă o problemă foarte mare pentru că este vorba de un act ilegal de război, a ataca ţinte civile şi infrastructură civilă, dar, într-un fel, va încetini exporturile ucrainene. Vom spori utilizarea celorlalte rute, vor continua transporturile maritime, ucrainene, prin apele teritoriale române”, a spus el.

”Vom continua să sporim exporturile pe calea ferată şi şosele şi prin acestea vom împiedica o foamete globală pentru că, aşa cum se ştie, Ucraina este unul dintre cei mai importanţi producători de cereale din lume”, a mai precizat şeful statului.

Back to top button