Informații

Marcel Ciolacu facilitează furtul din bani publici: achizițiile IT sub 1 milion de euro nu mai necesită aviz tehnic

Sub pretextul reducerii birocrației în achizițiile publice din IT și al atragerii fondurilor UE pentru cloudul guvernamental, Guvernul vrea să elimine avizul tehnic necesar înainte de lansarea unor achiziții IT mai mici de 5 milioane de lei (fără TVA), indiferent că sunt finanțate cu fonduri publice sau europene.

În prezent, toate proiectele de finanțare care au o componentă IT cu o valoare nominală sau cumulată mai mare de 2 milioane de lei (fără TVA) au nevoie de avizul tehnic al Comitetului Tehnico-Economic asupra specificațiilor tehnice aferente studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și caietelor de sarcini, înainte de demararea procedurii de achiziție publică.

Pragul valoric necesar pentru avizul tehnic va crește la peste 5 milioane de lei
Guvernul vrea să majoreze acest prag la 5 milioane de lei (fără TVA), potrivit unui proiect de HG aflat vineri pe agenda Palatului Victoria.

Actul prevede modificarea art. 4 din Hotărârea 941/2013 privind organizarea și funcționarea CTE astfel:

„(1) Studiile de fezabilitate, proiectele tehnice și caietele de sarcini pentru proiectele de finanțare prevăzute la art. 3 lit. b), c) și d), se supun avizului Comitetului Tehnico Economic, în baza unei liste de verificare pentru criteriile de conformitate stabilite prin Regulamentul de organizare și funcționare al CTE, astfel:

a) înainte de demararea procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică, pentru proiectele care au o componentă specifică tehnologiei informației și comunicațiilor cu o valoare nominală sau cumulată, a acesteia, mai mare de 5.000.000 lei, fără TVA, finanțate din fonduri naționale;
b) înainte de depunerea cererii de finanțare la autoritățile competente, în funcție de prevederile ghidului solicitantului aplicabil, pentru studiile de fezabilitate și proiectele tehnice, precum și înainte de demararea procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică, pentru caietele de sarcini, pentru proiectele care au o componentă specifică tehnologiei informației și comunicațiilor cu o valoare nominală sau cumulată, a acesteia, mai mare de 5.000.000 lei, fără TVA, finanțate din fonduri europene.

Radu Delia

Delia Radu este o jurnalistă cunoscută pentru contribuția sa în domeniul investigațiilor jurnalistice și pentru obiectivitatea sa în acoperirea știrilor. Absolvind Facultatea de Jurnalism și Comunicare Publică în anul 2010, Delia și-a început cariera în media, iar acum ocupă poziția de editor al portalului "Agenția de Informații".
Back to top button