Informații

Marian Oprișan, baronul tuturor baronilor!

Baronii locali, exponenții puterii absolute și corupte, un serial marca Anchetatorii.ro. Cel mai vechi baron local în funcție dintre toți baronii locali este de departe Marian Oprișan, liderul social-democraţilor din Vrancea încă din anul 1992 și cârmaci unic al județului, în ­calitate de vicepreședinte și președinte al Consiliului Județean până în prezent.

Marian Oprișan este cel mai venal baron local ai celor 33 de ani negri ai postedecembrismului. Efectele muncii sale se regăsesc în cifrele dezastruoase cu care se confruntă județul Vrancea. Sub domnia sa Vrancea a fost dezindustrializată, sărăcită, iar circa 100 de mii de vrânceni au fost forțați să plece în Occident.

Dacă în 1968, când s-a organizat România în județe, Vrancea avea circa 54.000  la salariați, iar în 1991 peste 111.000 de angajați și 25 de mari unități industriale, în prezent a mai rămas cu doar 20.000 de persoane care au oficial un loc de muncă.

Din toată in­dustria, mai funcționează doar cea de confecții în lohn și cea de vinificație. În ultimii 20 de ani, sub conducerea lui Marian Oprişan, au dispărut 17 mari unități industriale și alte zeci de microîntreprinderi.

­Acestea au fost achiziționate pe mai nimic și mai apoi vândute de „minunații oameni de afaceri” vrânceni – așa cum îi numește vicepreşedintele CJ pe locotenenții grupării criminale pe care o patronează la fier vechi. Vrancea se află după 33 de ani de conducere pesedistă pe ultimul loc în țară la toți indicatorii economico-sociali.

Rețeta evoluţiei lui Marian Oprişan e clasică, a oportu­niș­tilor care s-au înscris în număr mare în 1990 în FSN, mai apoi au migrat după Ion Iliescu, când a înființat FDSN-ul și mai apoi PDSR-ul. Pe actualul preşedinte al Consiliului Judeţean revolu­ția din decembrie 1989 l-a prins manechin la Fabrica de Confecții, fiind cunoscut Secu­rității, potrivit unui comunicat al CNSAS, sub numele de cod Renato. Cel care l-a racolat a fost lt.mj de Securitate Ionel Nistor, actualmente rezervist SRI.

În 1992, Marian Oprișan a pre­luat șefia PDSR-ului de atunci, pe care a cedat-o locotonentului său Nicușor Halici abia în anul 2022.

Marian Oprișan s-a menținut la putere cu ajutorul serviciilor trădătoare de țară, mai exact cu sprijinul fostul șef al SRI Vrancea gen. (r) Petrache Cîndea. În fapt, acesta din urmă – fost aghiotant și șef de cabinet al generalului Iulian Vlad, fost șef al Securității României.Marian Oprișan, către Florin Barbu, actualul ministru al Agriculturii: Directore… să nu mă mai contrazici niciodată!

Locotenenții lui Portofel

Angel Tîlvăr

De-a lungul timpului ca să-și consolideze poziția de moșier suprem al Vrancei, Marian Oprișan a învăţat de la mentorul său Petrache Cîndea că mai întâi de toate trebuie să te „acoperi informativ”, lucru rezolvat la superlativ prin cooptarea în echipa sa a progeniturilor de milițieni și securiști. Cel mai elocvent exemplu este cel al lui Angel Tîlvăr, un profesor de țară care a fost împins la prima poziție la Senat pe listele PSD Vrancea, acum ministru al Apărării. Din poziția de șef al Apărării, Tîlvăr are pâinea și cuțitul la masa unde au loc jafuri de miliarde, după cum susțin structurile de informații patriotice pentru Anchetatorii.ro

Meritul cel mai de preț al lui Angel este faptul că tatăl său, col. (r)  Petre Tîlvăr, a fost până în 1990 șeful Contrainformațiilor din Miliția și Securitatea vrânceană. Din această poziție, l-a avut în baza de lucru și pe Marian Oprișan, dar și pe mama acestuia, Lucia Gherarde, cea care era ofițer de serviciu la Fabrica de Confecții Focșani.

La Administraţia Naţională Apele Române, acelaşi baron Marian Oprişan l-a pus în funcţie în Guvernul Ponta pe omul său de încredere, Vasile Pintilie. Soţia acestuia a fost judecătoare la Focșani, acum pensionată. Această agenţie are bugete de ordinul sutelor de milioane de euro, gestionând toate investiţiile făcute în bazinele hidrografice ale ţării. 

Vasile Pintilie

În același Guvern Ponta, a fost uns ca secretar de stat la Ministerul Apelor Pădurilor și Gică Duță. Calitatea sa cea mai de preț a fost aceea că soția sa, Silvia Duță, era și încă este judecătoare la Tribunalul Vrancea la Secția Civilă.

Iulian Matache

Un alt soț de judecătoare uns secretar de stat și mai apoi chiar ministru al Transporturilor este Iulian Ghiocel Matache. Daniela Matache  a fost chiar președinte al Tribunalului Vrancea şi, coincidenţă, Marian Oprișan personal, cât și Consiliul Județean Vrancea nu au pierdut nici măcar un proces în instanțele vrâncene din cele peste 500 deschise împotriva acestora.

Daniela Matache

Pe cumătrul său, George Băeşu, preşedintele CJ Vrancea l-a făcut în 2012, ditamai şeful peste Agenţia pentru Restituirea Proprietăţilor, o instituție cu interese şi afaceri de miliarde de euro. George Băeşu gestionează dosarele românilor care aşteaptă de la stat restituirea bunurilor furate de comunişti. George Băeșu ocupă și astăzi funcția de vicepreședinte la ANRP. Printr-o decizie a premierului Ion Marcel Ciolacu, Băeșu ocupă funcția de președinte în comisia care se ocupă cu despăgubirile pentru cetățenii românii din fostele teritorii ale României Mari, Basarabia, Bucovina de Nord, Ținutul Herța și Cadrilater. 

George Băeșu

Motivele creării acestei comisii par a fi inexplicabile, la fel ca milioane de euro din declarațiile de avere ale baronului Marian Oprișan.

„Când nu există niciun motiv, e vorba de bani.”, afirma Vladimir Ilici Lenin, mentorul bolșevicilor din județul Vrancea.

Un alt locotenent de-al baronului de Vrancea, Vasile Carnariu, a fost numit şef peste Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, în perioada guvernării Ponta. Vasile Carnariu, susținut de PSD Vrancea, a fost numit pe 30 martie 2022 în funcţia de preşedinte cu rang de secretar de stat al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă.

Vasile Carnariu

Biserica Ortodoxă Română a ales în cei 33 de ani negri ai postdecembrismuui să slujească în interesul baronilor asupritori ce sug sângele națiunii române, uitând care este menirea sa. La fel se întâmplă și azi prin portavocea sa care se închină omului nou, la fel ca urmașii ”șobolanului” Nikolski. Biserica Ortodoxă Română să se întoarcă cu fața la românii nevoiași, sărăciți de mafia politică și să nu mai pupe mâinile asupritorilor.

Averea baronului Marian Oprișan – „Mama mea sunt eu!”

Marian Oprișan, stăpânul absolut al județului Vrancea are o nouă datorie către mama lui, de la care a împrumutat anul acesta peste 4,7 milioane de lei, echivalentul a aproape un milion de euro. Informația apare în declarația de avere actualizată a lui Oprișan.

13735483_2669935_aDescarcă

În total, Marian Oprișan îi datorează mamei sale, Lucia Gherarde, echivalentul a 1,5 milioane de euro. În declarația de avere completată pe 15 iunie, Oprișan a trecut patru împrumuri luate de la mama lui, ultimul chiar în acest an, în valoare de 4.772.160 de lei (960.000 euro), cu scadență în 2030. Ultimul împrumut luat de Marian Oprișan de la mama lui este chiar de anul acesta. Împrumuturile precedente, toate de la mama lui, au fost luate în 2018 (51.466 euro), 2020 (1.175.450 lei) și 2021 (1.273.000 lei), cu scadențe în 2028 și 2030, potrivit declarației de avere. 

În total, Marian Oprișan îi datorează mamei sale echivalentul a 1,5 milioane de euro.
Baronul Vrancei a cumpărat casa de la mama lui 

Casa lui Marian Oprișan

În aceeași declarație de avere, Marian Oprișan a trecut un teren și o casă care nu apar în declarațiile de avere precedente. Este vorba de celebra casă din comuna Bolotești, jud. Vrancea, construită pe o proprietate împrejmuită cu un zid înalt, care era trecută pe numele mamei sale. Acum proprietatea (teren de 11.000 mp și casă de peste 600 mp) apare pe numele său și al soției sale, cumpărată anul acesta.  În declarația de avere nu este trecut prețul tranzacției, însă surse locale au scris că Marian Oprișan și soția lui au cumpărat casa de la mama baronului de Vrancea cu 300.000 de euro.

 Marian Oprișan este un baron local, exponent al puterii absolute și corupte.

Back to top button