Informații

Miță Ciolacu solicită 110 milioane lei din PNRR pentru fotovoltaice

Cele două firme prin care cere banii sunt recent înființate și raportează venituri minuscule, de 10-13 lei, dar își propun să deruleze proiecte de sute de milioane de lei

Două companii deținute în mod egal, fiecare cu o cotă de 50%, de către Cristian Mihai Ciolacu, care este identificat drept nepotul premierului și liderului PSD, Marcel Ciolacu, au depus cereri de ajutor de stat în valoare de peste 110 milioane de lei pentru proiecte de producție de energie eoliană și solară în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), conform datelor furnizate de Ministerul Energiei în urma unei solicitări făcute de Economedia. Cele două companii recent înființate au raportat venituri minime, situate între 10 și 13 lei, dar au planuri de a implementa proiecte în valoare de sute de milioane de lei.

Firmele în cauză sunt Solar Energy Production și Development Power Solar Energy, ambele incluse în lista oficială a Ministerului Energiei a companiilor care au solicitat sprijin financiar pentru investiții în noi capacități de producție de energie eoliană și solară în cadrul PNRR. În luna martie, aceste două companii au primit avize tehnice de racordare la rețeaua electrică de la Transelectrica pentru a dezvolta două parcuri fotovoltaice.

Conform datelor furnizate de Ministerul Energiei, Solar Energy Production a depus un proiect în valoare de 233.324.849 lei, din care intenționează să primească un ajutor de stat de 61.672.320 lei pentru crearea de capacități noi de producere a energiei electrice. Cealaltă companie, Development Power Solar Energy, a depus un proiect în valoare de 184.944.080,19 lei, cu o cerere de ajutor de stat de 50.716.320 lei, tot pentru dezvoltarea de capacități noi de producție a energiei electrice.

În prezent, ambele proiecte sunt în faza de evaluare și precontractare.

Cele două firme, în care nepotul lui Marcel Ciolacu are o participație și unde deține funcția de administrator, au fost înființate relativ recent, ambele în luna aprilie a anului 2022. Datele financiare pentru aceste companii sunt încă modeste, ceea ce ridică întrebări cu privire la capacitatea lor de a gestiona proiecte de o asemenea amploare.

Potrivit informațiilor de la Ministerul Finanțelor, în anul precedent, Solar Energy Production a înregistrat pierderi de 365.488 lei, fără a raporta cifra de afaceri și numărul de angajați. Veniturile totale ale companiei în 2022 au fost de doar 13 lei, în timp ce cheltuielile totale au totalizat 365.501 lei.

La fel, pentru compania Development Power Solar Energy nu sunt disponibile date privind cifra de afaceri și numărul de angajați. În anul anterior, aceasta a înregistrat pierderi de 336.810 lei, cu venituri totale de 10 lei și cheltuieli totale de 336.820 lei.

Trebuie menționat că inițial, Ministerul Energiei, sub conducerea liberalului Virgil Popescu, ținea numele companiilor din lista provizorie a proiectelor care urmau să primească finanțare din PNRR pentru instalarea de panouri fotovoltaice și turbine eoliene în secret. În februarie, proiectele erau identificate doar prin numere, fără a dezvălui numele companiilor.

În prezent, Ministerul Energiei, entitatea responsabilă pentru aprobarea acestor proiecte, este condus de liberalul Sebastian Burduja.

Cristian Mihai Ciolacu este implicat și în alte șase companii, dintre care două au fost radiate. Acestea includ Comuncas, Healthy Med Consulting, Ciro Investment CRF, Evo Nuclear, Nicomart Prim Team și A.D.R Partener Oil. Marcel Ciolacu i-a acordat un împrumut de 490.000 lei lui Mihai Cristian Ciolacu, conform declarațiilor de avere din 2022 și 2023.

Back to top button