Informații

Nici un spital nou în 33 de ani.

Guvernele României de după 1990 nu au reușit să construiască niciun spital nou în ultimii 33 de ani. Acest lucru nu se datorează faptului că românii nu au nevoie de spitale noi, moderne și bine dotate, ci pentru că ele nici nu și-au propus să facă acest lucru. Spitalele din România sunt vechi și insalubre, majoritatea nu mai îndeplinesc condițiile tehnice minime pentru funcționare.

În trecut, sub regimul comunist, s-au construit câteva sute de spitale și policlinici. Din păcate, de atunci nu s-a mai făcut nimic, iar multe dintre aceste instituții nu au fost întreținute sau modernizate. Acest fapt a dus la o lipsă de încredere în sistemul medical, iar românii se tem să meargă la spital din cauza condițiilor precare și a riscului de a contacta infecții.

Pentru a îmbunătăți situația, România are nevoie de spitale județene noi, care să ofere condiții excelente pentru cetățeni și personalul medical. Construirea unui spital nou ar presupune o investiție de aproximativ 50 de milioane de euro, sumă pe care țara o poate suporta.

Există fonduri disponibile pentru construirea unei rețele de spitale, iar Compania Națională de Investiții are experiență în gestionarea proiectelor tip, fără a fi necesare noi instituții. Astfel, ar fi posibil să se dezvolte mai multe spitale fără a repeta planurile de fiecare dată, iar construcția unui spital ar dura aproximativ 2 ani.

În contrast, țara a alocat sume considerabile pentru achiziționarea de avioane vechi, iar acești bani ar fi putut fi folosiți cu mult mai bine pentru construirea a 10 spitale județene noi.

Datoria statului român de 120 de miliarde de euro ar fi fost suficientă pentru a construi 24.000 de spitale județene noi, însă din păcate, nu se observă progrese în această direcție.

În concluzie, este evident că există resurse financiare pentru construirea de spitale noi și îmbunătățirea sistemului medical din România, iar prioritizarea acestui aspect ar aduce beneficii semnificative pentru sănătatea și bunăstarea populației.

Back to top button