Informații

OMV Petrom a dat în judecată România! Ei sunt stăpâni pe gazul din Marea Neagră?

Austriecii nu se mulțumesc cu umilință la care am fost supuși din partea lor. Ca să-și arate autoritatea cu care tratează statul român și faptul că aceștia se cred stăpâni în România, potrivit unor surse, OMV Petrom a depus o reclamație la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris împotriva statului român, prin intermediul Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM). Reclamația este legată de regimul de vânzare a gazelor din Marea Neagră. Această acțiune vine în urma deciziei luate de OMV Petrom de a începe producția de gaze în Marea Neagră, anunțul oficial fiind făcut chiar de companie în dimineața aceleiași zile.

Cu toate acestea, OMV Petrom nu a făcut public anunțul referitor la litigiul împotriva statului român și nici nu l-a comunicat la Bursa de Valori București. Plângerea depusă la Curtea de Arbitraj Internațional de la Paris vizează și compania Romgaz Black Sea Limited, o filială a Romgaz achiziționată de la ExxonMobil, care operează împreună cu OMV Petrom zăcământul din Marea Neagră. Reclamația OMV Petrom se referă la modificarea legii offshore în ceea ce privește modul în care compania poate dispune de gazele produse din Marea Neagră.

Încă din iulie 2022, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a declarat într-o conferință de presă că a solicitat clarificări suplimentare din partea autorităților cu privire la legea offshore. Deși a apreciat modificările aduse de lege promovată la acea vreme de coaliția PSD-PNL-UDMR, Verchere a menționat că sunt necesare clarificări în ceea ce privește principiile pieței libere pe piața de transfer de operare, care se desfășoară într-un interval de 9-12 luni înainte de luarea deciziei finale de investiție. CEO-ul a subliniat că dezvoltarea resurselor de gaze din perimetrul Neptun Deep este crucială pentru a crește producția de gaze naturale a României, iar decizia finală de investiție este estimată pentru mijlocul anului 2023, dacă toate condițiile prealabile sunt îndeplinite.
Ce credeți că a făcut coaliția de la guvernare în aceste momente? Nimic! Momentan rămân neputincioși iar prioritatea domnului Ciolacu este acum alta. Sunt o mulțime de rude și cunoștințe care trebuiesc angajate la stat sau mutate din Buzău cu munca în marile birouri din Casa Poporului.

Back to top button