Opinii

Partidele politice refuză să oprească traseismul politic: votezi una și te trezești cu alta

Traseismul politic este sport național în România iar el se desfășoară pe toate palierele.

Românii au impresia că au ales ceva și după patru ani se trezesc cu totul altceva.

Singurii aleși care nu pot face traseism politic deoarece își pierd funcția sunt consilierii locali. În cazul acestora retragerea sprijinului politic sau demisia din partid înseamnă și pierderea calității obținute în urma alegerilor. Au făcut acest lucru partidele politice pentru a se asigura că nu vor rămâne fără membrii care să le aducă voturi prin sistemul de rețea.

Nu același lucru se întâmplă însă la nivel de parlamentari. Astăzi aceștia sunt aleși pe listele unor partide politice. Românii nu aleg fiecare parlamentar în parte sau cine de pe listă să fie cel care va ocupa funcția publică de înalt demnitar, românii aleg o listă de partid unde conducerea partidului stabilește cine este mai în față și cine este mai în spate. De multe ori aceste locuri de parlamentar se cumpără de către cei interesați.

Doar că parlamentarii pot să își dea demisia din partid și să plece unde doresc dacă ceva nu le convine. Dar acest lucru nu este corect. Românii aleg o listă de partid, nu aleg fiecare parlamentar în parte. Ar trebui ca atunci când cineva se decide să trădeze să își piardă și mandatul. O astfel de lege nu există deoarece parlamentarii nu ar vota niciodată o lege corectă dar care le afectează puterea.

Nu a trecut nici jumătate de mandat dar din PNL s-a ajuns la Forța Dreptei iar din USR s-a ajuns la REPER. Cele două partide politice au pierdut cei mai mulți parlamentari. Dacă de la PNL te așteptai să existe traseism politic nimeni nu ar fi crezut că la USR este plin de ei.

Și primarii pot face traseism politic. Ei au un rol important în stabilirea puterii locale și județene. Dacă un primar își dă demisia el își pierde mandatul, dar dacă un primar este dat afară de către partid atunci el nu își pierde mandatul. Așa se face că acum vedem o a treia regulă, alta decât cea de la parlamentare sau la consilieri locali. Așa se face că mulți primari nu își prezintă oficial demisia dar ei lucrează deja pentru alte partide politice și așteaptă să fie dați afară.

Politicienii români nu sunt deloc corecți.

Back to top button