Informații

Pensionarii cu pensiile mici pot rămâne cu mai putini bani după noua strategie PSD

Guvernul Ciolacu pregătește o adevărată lovitura pentru pensionarii cu venituri mici. Este vorba de cei care au cotizat la asigurările sociale mai puțin de 15 ani și cărora ar urma să li se recalculeze câștigurile, dar nu în avantajul lor.

Practic, în urma procesului de evaluare, aceștia ar putea rămâne doar cu o indemnizație socială în loc de pensie.  În prezent, peste un milion de români beneficiază de pensia minim garantată, de 640 de lei pe lună.

Potrivit noii legi a salarizării, persoanele care au sub 15 ani de cotizație trebuie să aleagă între pensia minim garantată pe baza contributivităţii sau indemnizaţie socială. Astfel, dacă suma rezultată după recalculare este mai mică decât indemnizația socială minimă, beneficiarul poate opta să primească indemnizația socială în locul pensiei.

Pensionarii aflați în această situație trebuie să-și exprime opţiunea pentru una dintre variante în interval de trei luni înainte de aplicarea legii. În caz contrar, vor rămâne cu suma rezultată din calculul pe baza contributivităţii.

Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee,, a precizat Ministerul Muncii.

Back to top button