Informații

PFA-urile din România ar putea deveni istorie până în martie 2024

Modificările fiscale propuse de oficiali pentru microîntreprinderi vor afecta în special micile afaceri, iar lipsa de predictibilitate a Codului fiscal ar putea împinge investitorii către alte piețe.

“Modificările fiscale sunt din nou puse pe seama mediului privat, pentru a crește veniturile la bugetul de stat. Dacă modificările anunțate pentru PFA-uri vor fi validate, acestea vor deveni istorie până în martie 2024. Freelancerii vor trece la micro SRL sau vor deveni angajați. Microîntreprinderea rămâne o opțiune atrăgătoare, deși acea obligație de plată la sănătate (CASS) poate fi demotivantă dacă nu ai încasări suficiente. O altă opțiune din lumea reală a mediului privat va fi mereu munca la negru, dar pare că oficialii din Ministerul Finanțelor neagă această realitate și nu iau în calcul că măsurile fiscale anunțate pot duce la o creștere a veniturilor din economia subterană”, a declarat Roxana Epure, Managing Partner NextUp Solutions.

Antreprenorii au tot mai puține soluții, iar pe termen lung răspunsul în fața contextului economic volatil rămâne automatizarea proceselor și digitalizarea. Acestea reușesc să reducă din efectele negative ale modificărilor fiscale anunțate, ce vor avea un impact pe cât de puternic, pe atât de brusc, pentru majoritatea industriilor. În schimb, companiile care au fluxuri operaționale și procese de lucru învechite vor fi cele mai afectate.

Back to top button