Avem o veste bună pentru români: inflația în România a înregistrat o scădere la 10,3% în luna iunie, conform datelor Institutului Național de Statistică. Deși prețurile alimentelor continuă să crească accelerat, cu 17,8% față de iunie 2020, inflația a fost temperată de creșterea mai puțin pronunțată a prețurilor în general față de anul trecut.
Cartofii au înregistrat cea mai mare creștere, de 21%, urmați de pâine (+5%), fructe (+10%) și carne (+7%). În schimb, mărfurile nealimentare și serviciile au avut creșteri de prețuri mai moderate.
Pentru a combate inflația, Banca Națională a României a menținut dobânda cheie la nivelul minim record de 1,25%, dar a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75%. BNR a revizuit în sus prognoza de inflație pentru finalul acestui an, estimând un nivel de 7,1%, în timp ce estimarea pentru sfârșitul anului 2024 a rămas la 4,2%. Sperăm că într-o zi conducătorii noștri ne vor ajuta, fie prin mărirea salariilor, fie prin ieftinirea produselor, căci rămânem în urmă, ca o țară săracă și fără putere.
Inflația este afectată negativ de creșterea prețurilor internaționale ale materiilor prime și energiei, precum și de presiunile din partea cererii agregate.