Informații

Revolta românilor este maximă: USR-PMP și PSD-PNL s-au prăbușit sub AUR

Sondaj electoral pentru alegerile locale și europarlamentare din România: tendințe și perspective

Alegerile locale și europarlamentare din România se apropie cu rapiditate. Este momentul în care atenția națiunii se îndreaptă către clasa politică de la București, momentul la care cetățeanul se duce către urne în speranța unor vremuri mai bune și a unor politicieni mai responsabili. Unii cetățeni se duc la vot din răzbunare, alții merg la vot din speranța unor politicieni mai buni.

Cum ar vota românii la alegerile europarlamentare?

Întrebarea a fost formulată în felul următor: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare cu care din următoarele partide ați vota?

Întrebarea arată un interes deosebit al electoratului pentru partidele patriotice pe fondul slăbirii încrederii în guvernarea actuală a României. În acest sens primul partid politic din România, partidul ce ar obține cele  mai multe voturi este AUR cu 30,2% din voturi. George Simion pare să convingă pe români prin atitudinea sa dur antisistem.

În spațiul public apar foarte multe informații și așa-zis sondaje de opinie care nu reflectă realitatea chestionării. Aceste sondaje foarte puțin influențează opțiunea de vot a electoratului, ele în general sunt utilizate ca și instrumente ale bătăliilor interne partidelor politice.

Partidul AUR condus de către controversatul George Nicolae Simion este urmat de aproape de PSD-PNL cu 27,2%, apoi de coaliția USR-PMP-FD cu 23,4%. Acestea trei ar fi grupările sau partidele politice ce ar strânge cele mai multe voturi. Urmează apoi trei partide politice ce se află în zona pragului electoral de 5%: partidul REPER al lui Dacian Cioloș cu 5,8%, UDMR cu 4,8% și SOS cu 2,8%, partid care nu trece pragul electoral. Aproape 5,7% dintre românii chestionați ar avea o altă opțiune de vot, alta decât cea menționată în cadrul întrebărilor.

Figură 1. Grafic opțiuni vot pentru partide alegeri europarlamentare

În cadrul cercetării se constată că votanții AUR sunt în general tinerii precum și acei români ce sunt implicați profund în profesia lor, votanții USR se regăsesc în general în marile orașe universitare, foarte puțin spre deloc în orașele mici și în mediul rural, iar PSD-PNL se bazează pe o rețea de profesioniști care lucrează în domeniul public precum și pe pensionari.

Figură 2. Cum ar vota tinerii la alegerile europarlamentare din anul 2024

Observăm că în rândul tinerilor tot partidul AUR are cea mai mare susținere. Acesta este urmat de coaliția USR-PMP-FD și apoi de coaliția PSD-PNL. Tinerii sunt dezamăgiți de problemele curente, de ratele mari la bănci, de creșterea permanentă a costului vieții, de lipsa unor posibilități financiare mai bune. 

Interesant este însă cum se duce votul celor mai în vârstă.

Figură 3. Cum ar vota vârstnicii la alegerile europarlamentare din anul 2024

Coaliția PSD-PNL obține cele mai multe voturi de la cei mai în vârstă, peste 37%. Urmează AUR cu 19% și apoi coaliția USR-PMP-FD cu 13,6%. Și UDMR are o susținere ridicată în rândul bătrânilor din România. 

În mediul rural susținerea este ridicată pentru AUR și coaliția PSD-PNL în timp ce USR-PMP are susținere cu mult mai ridicată în marile orașe universitare ale României.

Principalele probleme de interes pentru alegătorii români sunt următoarele: sărăcia, corupția, birocrația, serviciile de sănătate de proastă calitate, creșterea prețurilor, drogurile, justiția.

Sondajul a fost realizat online de către Centrul pentru Studii Politice și Sociologice.

Reprezentând un eșantion demografic divers, sondajul a acoperit o gamă largă de subiecte, de la preferințele partidelor politice până la problemele prioritare pentru alegători. 

Sondajul a fost realizat în perioada 01.04.2024-07.04.2024. Marja de eroare a sondajului este de 2%. La sondaj au fost chestionate 4085 persoane. Analiza este una descriptivă.

Back to top button