Informații

Subordonații plătesc cu funcția, Șeful IPJ Constanta este de neatins

Ministerul de Interne a anunțat oficial că în baza datelor preliminare în cazul şoferului drogat care a ucis doi tineri, Corpul de control a constat posibile fapte de natrură penală săvârșite de 3 ofițeri de poliție și că va fi sesizat Parchetul Tribunalului Constanța.

De asemenea, vor fi demişi adjunctul șefului IPJ Constanța, șeful Biroului Rutier Constanța, șeful Poliției Mangalia și șeful Biroului de Poliție Vama Veche.

„În urma activităţilor de verificare derulate până în prezent, ofiţerii Corpului de control au constatat posibile aspecte de natură penală circumscrise infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu modul de acţiune, respectiv inacţiune a trei poliţişti, un ofiţer şi doi agenţi, implicaţi în procedurile de verificare, control şi luare a măsurilor legale faţă de conducătorul auto care în dimineaţa zilei de 19 august 2023 a produs un accident rutier soldat cu decesul a doi tineri şi rănirea altor trei. Printre altele, în contextul în care IPJ Constanţa are în folosinţă 12 aparate pentru verificarea prezenţei în organism a unor substanţe cu efecte psihoactive, respectiv Drugtest, s-a constatat că poliţiştii aveau posibilitatea să testeze conducătorul auto ori să-l conducă la o unitate medicală autorizată în vederea examinării clinice şi recoltării de probe biologice. Cu privire la aceste aspecte constatate urmează a fi sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa”, a declarat Eduard Ionescu, reprezentant al Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice a Ministerului Afacerilor Interne.

Şeful Inspectoratului de poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa, chestorul Constantin Glugă, a declarat, luni, că tânărul aflat drogat la volan care a omorât doi tineri şi a rănit alţi trei, în localitatea 2 Mai, fusese oprit în trafic de poliţişti cu circa trei ore înainte de producerea accidentului rutier şi dus la secţie unde, după ce a fost testat pentru alcool iar rezultatul a ieşit negativ, a fost lăsat să plece.

„La data de 19 august 2023, în jurul orei 0,40, prin sistem naţional unic de urgenţă 112, un bărbat a sesizat IPJ Constanţa despre faptul că pe DN 39, din direcţia Vama Veche către localitatea 2 Mai, un autoturism circulă cu posibile încălcări ale legislaţiei rutiere. Având în vedere această semnalare, autoturismul a fost dat în atenţie tuturor efectivelor aflate în teren în acel moment şi au fost efectuate activităţi pentru localizarea autoturismului. În jurul orei 2,40, autoturismul a fost depistat de către o patrulă mixtă, formată dintr-un poliţist şi un jandarm din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Constanţa, circulând pe DN 39 din localitatea Vama Veche. Cu această ocazie a fost legitimat conducătorul auto precum şi cei doi pasageri care îl însoţeau, iar în urma verificărilor efectuate în interiorul autoturismului într-un pachet de ţigări a fost descoperită o ţigară artizanală tip joint şi o folie marcată cu denumirea bromazepam care conţinea patru pastile şi care au fost înaintate Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa pentru a se continua cercetările. Şoferul a fost condus cu autospeciala de poliţie la sediul Biroului de Poliţie Vama Veche – 2 Mai, unde a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea zero, fiind prezent în sediul acelui birou de poliţie până în jurul orei 4,30”, a spus şeful IPJ Constanţa.

Conform acestuia, din datele transmise de către lucrătorii de poliţie care au efectuat verificările la acel moment, conducătorul auto nu prezenta semne specifice consumului de substanţe psihoactive.

După ce a plecat de la Poliţie, tânărul a mers la Vama Veche, unde s-ar fi drogat, ulterior producând accidentul mortal de circulaţie.

„Tot din verificări a reieşit că după ce a părăsit sediul Biroului de Poliţie Vama Veche – 2 Mai, şoferul s-a deplasat la o locaţie din Vama Veche, unde ar fi consumat substanţe interzise. Ulterior, în jurul orei 5,25, a avut loc acest eveniment tragic în urma căruia două persoane au decedat şi trei au fost rănite”, a afirmat Glugă.

Ulterior producerii accidentului, conducătorul auto a părăsit locul faptei, fiind depistat de poliţişti, la scurt timp, în staţiunea Vama Veche, unde a fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru cocaină, amfetamină şi metamfetamină.

Back to top button