Informații

Tinerii care mulțumesc PSD-ului și PNL-ului pentru funcțiile date.

Autoritatea pentru Digitalizarea României are doi vicepreședinți, ambii selectați pe criterii politice. Unul dintre ei a fost propus de PNL, în timp ce celălalt provine de la PSD.

Într-o perioadă în care mulți tineri se confruntă cu dificultăți în a obține locuri de muncă în sectorul privat din cauza lipsei de experiență, a deține o afiliere politică poate asigura o progresie rapidă în cadrul instituțiilor statului. Un exemplu ilustrativ provine de la Maria Alexandra Chivu, care și-a exprimat recunoștința către PSD Brașov pentru sprijinul acordat și pentru oportunitatea de a-și construi cariera în cadrul Autorității pentru Digitalizarea României.

Chiar dacă s-a născut în august 1996, Maria Alexandra Chivu, noua vicepreședintă a ADR, admite într-un interviu pentru Libertatea că nu dispune de o experiență vastă în domeniu.

Articolul din Europa Liberă subliniază, de asemenea, lipsa de experiență a celor aflați în fruntea Autorității pentru Digitalizarea României. Maria Alexandra Chivu a absolvit Facultatea de Matematică și Informatică la Universitatea Transilvania din Brașov și are un masterat, însă acesta pare să nu fie finalizat, la Facultatea de Administrație și Afaceri a Universității din București.

Trecutul profesional al Mariei Alexandra Chivu evidențiază mai multe poziții ocupate în cadrul partidului. A activat ca și consilieră în Parlamentul European timp de șase luni (iulie 2021 – ianuarie 2022), după care a devenit consilieră în Senat (februarie 2022 – mai 2022) și ulterior consilieră la Secretariatul General al Guvernului (octombrie 2022 – mai 2023). A lucrat ca și consilieră în cadrul cabinetului secretarului de stat Roxana Mînzatu, membră a organizației PSD Brașov, al cărei membru este și Maria Alexandra Chivu.

Pe de altă parte, colegul său de la PNL, Andrei Niculae, ocupă două poziții de vicepreședinte în Autoritatea pentru Digitalizarea României. Cu toate că PSD a ocupat prima funcție de vicepreședinte, cea de-a doua funcție a fost preluată de PNL în persoana lui Andrei Niculae.

Născut în august 1999, Andrei Niculae este cel mai tânăr subsecretar de stat în Guvern, având doar 23 de ani. El a remarcat că înainte de a fi numit în funcție, se întreba cum anumiți tineri reușesc să acceseze astfel de poziții. A recunoscut că partidul i-a oferit această oportunitate și i-a mulțumit pentru aceasta.

CV-ul său este mai scurt, având în vedere că a absolvit Liceul Lauder în 2018 și a obținut licența în Științe Politice anul trecut. Andrei Niculae și-a început cariera în departamentul de Comunicare al Autorității pentru Digitalizarea României, prin concurs, în august 2022. Ulterior, a fost promovat în poziția de vicepreședinte al ADR după doar patru luni. Deși a fost menționat că a fost activ în Grupul de Comunicare și a fost membru al Comitetului Național de Coordonare a activităților legate de vaccinarea împotriva COVID, Andrei Niculae a precizat că a fost voluntar, din moment ce nu deținea studii superioare.

El susține că a avut șansa de a pleca din țară sau de a lucra în sectorul privat, însă a ales să rămână în România și să activeze în cadrul sectorului public. Consideră că a luat această decizie din patriotism și dintr-un simț al responsabilității față de țară. Întrebat despre posibilitatea ca un tânăr să se angajeze în sectorul privat fără a avea experiență în domeniu, Andrei Niculae a subliniat că experiența este necesară în mediul privat, iar lipsa acesteia poate afecta perspectivele de angajare.

Niculae consideră că tinerii sunt potriviți pentru funcțiile din cadrul Autorității pentru Digitalizarea României, având în vedere că procesul de digitalizare este la început în țară.

Back to top button